Daska za veslanje


SUP daske  >  Informacije  >  Daska za veslanje

Stand Up Paddle

Poslednjih par godina pokazale su više nego išta da živimo u doba gde je slobodno vreme jedan od najvećih luksuza današnjice. I što se više bližimo “odraslosti”, žongliranje posla i obaveza postaje životni stil mnogih; puni rasporedi, telefoni koji ne prestaju da zvone, sirene, gradska gužva, stres koji izgleda kao da gotovo nikad ne prestaje…

Nemoguća misija je ostati zen uz gradsku buku i rokove. Na sve to, sve što je pandemija donela sa sobom nije nikako pomoglo tom celogodišnjem, kolektivnom neizdržu koji čezne za suncem, toplim vazduhom i mirisom leta. Tempo grada se menja leti, a potreba da se ode od vrelog asfalta do “velike vode” postaje neophodna.

Daska za veslanje - slika na jezeru

Postavlja se pitanje kako namiriti tu žudnju za disanjem punim plućima koja se gomilala poslednje godine, kada je koncept slobode bio izmenjen. Grč koji se oseća tek sada počinje lagano da popušta i ostavlja prostor da ponovo plivamo kroz život, kao nekada. Dolazi leto, vraća se nekadašnji životni flow, ali u novoj, boljoj verziji. Ulazak u novo poglavlje znači i novi način plovidbe kroz život - na daskama za veslanje.

Šta je SUP daska (Stand Up Paddle)?

Lek za sve boljke današnjice krije se u jednostavnim rešenjima. Opšte je poznato da boravak pored vode umiruje, a ako na to dodamo adiktivnu fizičku aktivnost, jednačina se rešava sama. SUP ili Stand Up Paddle je daska za veslanje, a laički rečeno ovaj vodeni sport je nešto poput surfovanja. Lepota vodenih sportova je u tome što konstantno evoluira, a SUP veslanje nam dolazi pravo sa Havaja. Spoj daske za surfovanje i kanu i kajak vesla stvorio je ovaj zarazni sport star hiljadama godina, sa korenima iz različitih delova sveta.

 

Ono što je najbitnije je da ne moramo otići do Havaja ili na more kako bismo osetili čari SUP daske; reke, jezera i kanali su takođe pogodni za ovu vrstu aktivnosti. Nisu potrebni talasi kako bi se osetio adrenalin. Osećaj na SUP dasci je kao da hodate po vodi, kao da ste jedno s prirodom, a ta mešavina ushićenja pred veličanstvenošću prirode, adrenalina i istovremenog mira je ono što čini ovaj sport tako privlačnim i drugačijim od svih.

Da li je SUP veslanje za mene?

Posle ovakvog uvoda nameće se pitanje ko sve može da uzme dasku i veslo u ruke i proživi ovo nesvakidašnje iskustvo? Kako biste iskusili kako je “biti na vodi”, godine su nešto što bi najmanje trebalo da vas brine. Ovaj sport je dostupan svim uzrastima bez ograničenja, i većina ljudi može bar jednom da proba.

Daska za veslanje za decu

Ono što je zanimljivo jeste da se gotovo niko ne zadrži samo na isprobavanju, već postaje neophodnost i potreba. Sledeća scena ste vi u našoj prodavnici, sa željom da nabavite sopstvenu dasku. Deca, tinejdžeri, odrasli… nije preterano važno. Potrebno je samo izabrati SUP dasku i zaploviti u nove avanture.

Koliko mi je potrebno da naučim?

Ako ste došli do ovde, sada ste već odlučili da želite da hodate na vodi. I da, možda deluje jednostavno na televiziji i na slikama, ali se postavlja pitanje koliko vremena je potrebno da se nauči ova tehnika? Odgovor je jednostavan - veoma malo. Osnove se mogu naučiti već tokom prvog dana, a posle je sve stvar želje i mogućnosti. Pre nego se odlučite da posedujete svoju dasku, možete je i iznajmiti, pa testirati osećaj. Ko zna, možda poželite da se malo ozbiljnije bavite SUP veslanjem. Svi nivoi su na raspolaganju, na vama je samo da uzmete veslo u ruke i krenete.

Benefiti

Zaista je teško rečima oslikati lepotu osećaja koji traje dok ste na Aquatone SUP dasci, ali to naravno nije jedini razlog zašto je apsolutno neophodno stati na ovu dasku:

- Fizička aktivnost: Prva na spisku razloga. Ključ zdravog života nije samo u zdravoj ishrani, već i u fizičkoj aktivnosti, pre svega. I da, nekad je jako teško održavati motivaciju za recimo teretanu, a to je ujedno i jedna od prvih asocijacija na fizičku aktivnost. Zašto bi se terali na nešto što vam ne odgovara kada je moguće da trošite ozbiljne kalorije, a ujedno zaboravite da trenirate? Ako ste jedna od onih osoba koja voli fizičku aktivnost, krajnje je vreme da dodate SUP dasku na listu omiljenih sportova.

- Antistres terapija: Hteli mi to ili ne hteli, činjenica je da se stres vrlo lako nagomilava u telu i potrebno je naći dobar izduvni ventil. Ako uzmemo u obzir da samo gledanje SUP veslanja vrlo umiruje, zamislite kakav je osećaj kada ste zaista na dasci, sa veslom u ruci i klizite kroz vodu. Biti jedno s prirodom je kako kažu ključ postizanja zena, pa zašto onda da ne budete zen na SUP dasci?

- Za sve uzraste i nivoe: Već smo spominjali, ali naglasićemo opet: godine su kao i u životu tako i u SUP veslanju samo broj. Nije bitno da li je zabava ili sport, uživanje ili takmičenje... Nije bitno kog ste uzrasta ili čime se bavite. Bitno je da imate želju da se prepustite toku.

- Pojedinačno ili timski, sa porodicom ili prijateljima: U društvu je uvek bolje, pa je tako i u SUP veslanju. Mogućnosti su beskrajne: samostalno veslanje, ali i sa ekipom, porodicom, prijateljima (multiperson)… Zabava, istraživanje ili trka, nije važno. Bitno je da ste na vodi.

Kako izabrati najbolju dasku za veslanje?

Kada se odlučite da sebi promenite život i začinite slobodne trenutke SUP veslanjem, sledeći korak je odabir daske. Sve se uzima u obzir i osnov je to kako želite da se bavite SUP veslanjem.

Touring sup daska

Zatim se određuje veličina Aquatone SUP daske po težini, kvalitet, vrsta; tvrda ili daska na naduvavanje, stil, potrebna dodatna oprema itd. Za sve informacije i dodatna pitanja, kontaktirajte nas.

Dodatna oprema - Šta je sve potrebno?

Aquatone SUP daske za veslanje dolaze sa dodatnom opremom koja ide uz celo ovo nesvakidašnje iskustvo, u zavisnosti od toga kakvu dasku izaberete. Paketi sadrže sve ono što vam je potrebno - SUP daska na naduvavanje, veslo, peraje, vezica za nogu, pumpa za vazduh, kao i ranac u koji to sve možete da spakujete i ponesete svuda sa sobom. Ukoliko želite, svaki od ovih artikala možete kupiti i pojedinačno, a pored toga postoji i kajak sedište koje se može veoma lako instalirati na daske iz Wave kolekcije. Sve proizvode možete pogledati na linku SUP oprema.