Tvrda VS daska na naduvavanje


SUP daske  >  Informacije  >  Tvrda VS daska na naduvavanje

Tvrda SUP daska vs SUP daska na naduvavanje

Kada govodimo o SUP daskama, imate dva osnovna izbora: tvrde daske (Hardboard) i daske na naduvavanje (Inflatable). Razlike su ako izuzmemo očiglednu veoma raznovrsne i kreću se od materijala, preko oblika, performansi, praktičnosti, pa sve do namene i vaših ličnih preferenci. Kada se donose bitne odluke, veoma je važno znati koje su prednosti, a koje su mane. Nakon toga, odluku donosite sami.

Kako bi bilo lakše sagledati situaciju, navodimo 5 glavnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir pri odlučivanju i odabiru SUP daske za veslanje:

  • TRANSPORT
  • SKLADIŠTENJE
  • IZDRŽLJIVOST
  • PERFORMANSE
  • CENA

Tvrda SUP daska - Hardboard

Tvrde SUP daske Hardboard

Ako boravite pored vode, idealno u kući, sa dovoljno skladišnog prostora, tvrde daske su pravi izbor za vas. Ono što je velika prednost je što se može koristiti odmah, nije potrebno vreme da se naduva i tako pripremi za upotrebu. Izdržljivost je još jedna od stvari koje daju poen tvrdoj dasci - ako je dobro napravljena i ako se održava na pravi način, tvrda daska može trajati godinama.

Možda i prva stvar koju uzimaju u obzir profesionalni sportisti koji se takmiče u SUP veslanju su performanse. Mnogo je lakše napraviti SUP tvrdu dasku prema specifičnim zahtevima. Ovo se odnosi na to kako ćete je koristiti, da li rekreativno ili profesionalno. Performanse u mnogome zavise od oblika, a tvrda daska se može poručiti i prilagoditi svim tim specijalnim potrebama.

Na kraju, ako ste profesionalac ili jednostavno samo ljubitelj, i ako možete sa lakoćom da čekirate i blizinu vode, ili bar adekvatni transport tvrde daske, skladišni prostor, kao i njeno adekvatno održavanje, onda je ovo daska za vas. Ako neka od ovih stvari ne može da se ispuni, to stvara dodatne probleme i možda je potrebno razmotriti i drugu stranu medalje...

SUP daska na naduvavanje - Inflatable

SUP daska na naduvavanje Inflatable

Lakoća pri skladištenju, transportu i putovanju. Sa SUP daskom na naduvavanje nije potrebno organizovati transport. Kada je izduvana, može stati u malo veći ranac za SUP daske. To znači da se s njom može putovati bez problema. S obzirom na veličinu, njeno skladištenje van sezone ne predstavlja problem, jer ne zauzima mnogo prostora.

Ako ste početnik, daske na naduvavanje su bolji izbor. Ne tako tvrda površina će ublažiti svaki pad, s obzirom na to da početnici često svoje padove pokušavaju da ublaže daskom, iako je pravilno padati u vodu. Korišćenje ove daske manje umara korisnika. Daleko je udobnije duže stajati na ovoj dasci, nego na tvrdoj. Samim tim, vreme koje možete posvetiti aktivnostima na dasci je duže. Takođe, reka i kamenite obale su idealne za SUP dasku na naduvavanje zahvaljujući njenoj površini koja će smanjiti takve vrste oštećenja.

Verovali ili ne, težina je još jedan iznenađujući faktor. SUP daske na naduvavanje su lakše i samim tim možemo zaključiti da će se koristiti više, pogotovu devojke i mlađi korisnici. Manje truda je potrebno kako biste je preneli do vode. Mada treba napomenuti da nije potrebno izduvavati SUP dasku nakon svakog korišćenja. Kvalitet i performanse će ostati nepromenjene u razumnom vremenskom periodu.

Ako ste sportista ili profesionalac, takmičenja i trke su moguće i na SUP daskama na naduvavanje. Transport je ovde opet jedna od prednosti, ako su trke česte i na različitim lokacijama, ali vozne performanse ipak idu na stranu tvrde daske.

Napredna tehnologija i usavršen dizajn omogućili su da SUP daske za veslanje postanu izdržljivije i prilagodljivije različitim uslovima. To znači da ako se izabere pravilan oblik, jedna SUP daska na naduvavanje može da se koristi na reci sa rečnim strujama, kao i na moru kada ima manjih ili većih talasa. Stabilnost je veća zahvaljujući tom istom materijalu i tehnologiji.

Hardboard vs inflatable 

Cena

Možda i najbitnija stavka prilikom poređenja dve osnovne vrste SUP dasaka je njihova cena. Ovde je očigledna prednost na strani dasaka na naduvavanje jer je njihova cena višestruko niža od tvrdih SUP dasaka.

Ovde možete pogledati čitavu kolekciju i cene SUP daske na naduvavanje.

Na samom kraju, logično je zapitati se: Da li su onda SUP daske na naduvavanje pravi izbor za mene? Ne možemo reći da postoji strana na koju naginjemo, ali to obično tako biva. Jako retko se dešava neodlučnost izazvana izjednačenim prednostima i manama. Nakon što smo sagledali činjenice, sve se svodi na to šta je Vama potrebno. Jako je bitno da se želje i mogućnosti poklope, pa neka to na kraju bude i glavna odrednica pri odabiru Vaše savršene SUP daske za veslanje.